Коренът – Константин Каменов

АЙРИЯ, САКРАМОНТИЗИИТЕ И БУЛЕНЗИИТЕ НА СВЕТА

Константин Каменов

ИЗ „Корени”

ИЗ „Извори”

   Още през II век булензиите са посочени в Географията на Птолемей. Те са в Европа на мястото, където Йордан в „Getica” отбелязва българите. Ровим се в значими древни книги. Разчитаме каменни надписи и разбираме, че булензиите са българите, но този етноним е използван като дума за назоваване на българите най-вече от арабите. Антични учени като Ал-Масуди в “Златните степи” пише за българите като бургар. В същата книга той отчита важното „Жителите на Манкир – столицата на Балхара, говорят език, наречен кириали.” Кириали е използван по-често от арийската свещена династия Кардамите, докато в Пахлави, другата  от четирите велики династии на ариите, говорят най-вече езика пахлави. Ат-Табари определя българите като беленджер. Както е писал Ши-гу „От Фергана на запад до държавата Партия има голямо богатсво от наречия, но езикът в общи линии е сходен и в разговор хората се разбират един друг.”

   В много по-древен китайски писмен паметник България е отбелязана като Бао-цзя-ли-я. Като Барзалия е спомената държавата в следхристови текстове, когато тя е била е край Северен Кавказ.

 Когато българите честваха „1300 години България”, японски представители попитаха „А какво ще кажете за предишните Българии?” Никой нищо не каза, но въпросът се превърна в предизвикателство за науката.

   След Египет, името на България е второто най-старо от тези, които днес използват държавите. Две особености показват, че трябва да се възприема като най-старо в света. Първо – названието на Египет, както и България, е (прото-) тракийско. В африканската държава е наложено от фараоните, но днес там се говори друг език, а вместо потомци на фараони са предимно араби – културата си отишла, както е и дошла.

   В значими текстове, известни днес като символни и значими за културата на човечеството има богата информация за българите като народ и за родовото им име. Такива са „Махабхарата”, Ведите, „Зенд-Авеста”, „Ашхарацуйц”, писанията на Шицзи, Цянханшу, Бейши, Страбон, Херодот, Гай Юлий Цезар и т.н.

   От тях научаваме и великото разнообразие от етноними на българите, които са променяни заради езиците, използвани от съответните народи. Така научаваме за народа гандахара, посочен на скален надпис от Дарий. Като булинги са отбелязани в „Атахарваведа”. В китайски текст се разглежда по-скоро силата на този народ и пише „От Тян-шан на запад до Партия всички са близки родственици…”

   Българи се отбелязват и като нандорф, биляри, борджии, валахи, валаки, валахики, бури, белги, бургар, бугри, пугури и т.н. Навсякъде значението на етнонима е духовноиздигнати благородници, защото ария, арайя и др. на санскрит и авестийски е благородник, а бълг е духовноиздигнат, понякога представян лексикално и чрез термина за планина в съответния език.

   Време е да се знае, че името България, както и българи, е изричано от зората на човечеството до днес и то дори в свещени, както и вече мъртви езици, какъвто е и вариантът САКРАМОНТИЗИИ в латинския.

Един коментар з “АЙРИЯ, САКРАМОНТИЗИИТЕ И БУЛЕНЗИИТЕ НА СВЕТА

  1. Владимир Помаков

    Много е точен и напълно прав г-н Каменов!!! Но аз не преставам да се чудя на нашите официални историци!!! Какво правят? Какво мислят? Защо десетки години веч(е не обръщат внимание на хора, които ще им извадят очите с истини за нашата дрвна история? Аз нямам друго обяснение осве, че някакъв тиранин, диктатор или какъвто искате го наречете на тази планета е забранил да се казва истината за БЪЛГАРИТЕ!!!??? Няма по-сигурен начин да се убие един народ от лъжата за неговата история!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *